Project Description

Stanmore full house joinery fitout

Our client was the owner of a stunning, heritage-listed, terrace in Stanmore. The property needed a new layout and kitchen with more open space that would link well with the courtyard area.

The original layout meant visitors had to pass through laundry and bathroom to access the courtyard. Our goal was to make clever use of the space. What was also important was to design the interior that reflects the history of Stanmore, originally an industrial area, and stay true to the original aesthetic of the home.

We have completely changed the layout, reversing it, positioning the kitchen adjacent to the courtyard. Thanks to this solution, there is much easier access to the outside area. To overcome the challenges of the heritage terrace, we worked with a structural engineer to allow us to open up the rear brick wall and install a double sliding commercial-grade door with mesh screen. It allowed for indoor/outdoor flow between the kitchen and the courtyard.

Our kitchen design emphasised the symmetry of the space without any visual breaks along the run of cabinetry. To achieve this effect, we disguised all the cabinetry doors and included panelling to make every surface look the same. The continuous visual flow elongated the appearance of the kitchen and made it feel much larger than in reality.

Gallery